Opiskelijayrittäjyyden uudet kasvot

Tänään ensi julkaisunsa saava opiskelijayrittäjyys.fi – sivusto on täysin uusi alusta tarinoille rohkeudesta ja päättäväisyydestä opiskelijayrittäjyyden kentältä. Konsepti keskittyy tuomaan julki kasvukertomuksia yritäjyydestä ja nuorista yrittäjistä, sekä tietoja, taitoja ja valmennuksia yrittäjäkasvatuksesta. Idea sai ensi sysäyksensä alunperin noin kuusi vuotta sitten kun opiskelijayrittäjyys sivuston luojana toiminut Tomi Rytkönen vielä opiskeli Kajaanissa osallistuen samalla koulun yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen. Tuolloin opettajien kanssa yhteistyössä uudistettiin muun muassa koulun opetussuunnitelma, sekä luotiin pohja tuleville workshopeille ja valmennuksille, joita on sittemmin hyödynnetty osana Kainuun YritysAmista.

Kolmoisstutkinnon Kajaanissa suorittanut Tomi toimi opiskeluaikanaan myös mukana Ny-yrittäjä-ohjelmassa sekä työskenteli osuuskunnan kautta opintojen ohella. Kiinnostus valmentamiseen ja opetustehtäviin löytyi nimenomaan sieltä, ja idea uudesta yrityskasvatukseen keskittyvästä kanavasta kehittyi pikku hiljaa matkan varrella. Oman selkeän opiskelijayrittäjyyden tietolähteen puuttuminen Suomesta oli yksi niistä syistä, mitkä lopulta johtivat kokonaan uuden konseptin luomiseen.

Tomi on Ideaosuuskunta Wiren aktiivisena jäsenenä ehtinyt toimia paljon yrittäjämäisissä ympäristöissä ja luomaan verkostoja myös esimerkiksi YES ry:n ja Suomen yrittäjien suuntaan. Yrittäjyydestä puhutaan ylipäätään nykyään paljon, vaikka itse yrittäjäkasvatus keskittyy moniin muihin asioihin. ”Opiskelijayrittäjyydessä on nimenomaan kyse tavallisista elävän elämän esimerkeistä. Yrittäjäkasvatuksen ei tarvitse tähdätä siihen, että kaikista tulisi yrittäjiä. Se on ennemminkin sitä, että opitaan aktiivista oma-aloitteisuutta ja työelämän taitoja”, Tomi kertoo.

Kainuulaista vaatimattomuutta huokuva tiimiyrittäjä on huomannut työtä tehdessä kuinka kyky tehokkaaseen päätöksentekoon on erityisen tärkeässä osassa kaikessa tekemisessä. Myös tavoitteiden asettaminen on olennaista yrittäjämäisen asenteen muodostumisessa. ”Se, että ylipäätään päättää on erityisen tärkeää, koska jos ei tavoittele mitään niin ei myöskään saavuta mitään”, Tomi sanoo. ”Ei myöskään tarvitse pelätä, että liian isoja asioita päättäisi. Itsekin päätin vasta viime kesänä, että haluan olla opiskelijayrittäjyyden asiantuntija”, Tomi jatkaa.

Tulevaisuudessa Tomilla on haaveena saada työllistettyä itsensä alalle, ja sitä hän jo tällä hetkellä itseasiassa tekeekin. Opiskelijayrittäjyys valmennuksia on tarkoituksena saada vietyä käytäntöön ja vakiinnuttaa asiantuntija asemaa yrittäjyyden kentällä. Ensi syksyksi konsepti on tarkoitus saada jo reippaaseen vauhtiin ja tämä määrätietoisuus välittyykin vahvasti Tomin itsensä kasvoilta.

 

Tutustu tarkemmin aiheeseen opiskelijayrittäjyyden verkkosivuilla: https://opiskelijayrittajyys.fi

Lue Tomin ajatuksia yrittäjyydestä Nuoret Yrittäjät-sivustolta: https://www.nuoretyrittajat.fi/blogit/nuoret-yrittajat/tie-unelmiin-kay-kaaoksen-kautta