Iloa ja hyvinvointia – Vanha kunnon kahvila aukeaa talviloman ajaksi

Mäki-Matin perhepuiston kupeessa sijaitseva Vanha kunnon kahvila on avannut ovensa jälleen monien riemuksi. Puinen punainen rakennus on rauhaa kaipaaville maalaisidylliä parhaimmillaan aivan keskustan tuntumassa ja kutsuukin ohikulkijoita viekoittelevalla viattomuudellaan. Lämmin henkinen kahvila on tuttu pysähdyspaikka varsin monille lähialueen asukkaille.

Paistetun pullan tuoksu ja tuoreen kahvin aromit leijailevat ilmassa kun kahvilan kolme reipasta työntekijää touhuavat ahkerasti valmistellen myymälää tulevaa päivää varten. Sisältä pieni kahvila on erityisen kodikas levähdyspaikka, ja sen tunnelma huokuu rauhallisuutta. Tiimiakatemialla opiskelevat tiimiyrittäjät ovat yhdessä luoneet paikkaan sen hengen, joka välittyy kaikesta ympärillä olevasta.

Vanha kunnon kahvila on ollut Ideaosuuskunta Wiren vastuulla syksystä 2016 lähtien, kun toiminta siirtyi edellisiltä yrittäjiltä tiimille. Tanja, joka työskenteli viime kesän kahvilan parissa osti liiketoiminnan yhdessä Jorin ja Juuson kanssa, ja ryhmä on sen jälkeen vetänyt toimintaa reippaasti porukalla eteenpäin. Kolmikko on työskennellyt paljon toiminnan virkeänä pitämiseksi, ja kehittänyt uusia ideoita niin myymälään kuin tuotevalikoimaankin. Aukioloaikoja on mietitty eri näkökulmista ja normaalisti vain kesällä auki olevan kahvilan sesonkikautta on pidennetty myös talven loma-aikoihin.

”Viime jouluna pidettiin kahvilaa ensimmäistä kertaa auki myös talvikaudella. Haastavaa siinä oli saada viestiä perille asiakkaille, kun kyseessä oli kuitenkin poikkeus siihen mihin ihmiset ovat tähän asti tottuneet”, Tanja kertoo. Nyt talvilomaviikolla painitaan myös osittain samojen asioiden parissa. Markkinointi kuuluukin yhdeksi haastavimmista asioista toiminnan pyörittämisessä. ”Ennen kaikkea markkinoinnin yhdistäminen omaan arkeen on ollut hieman vaikeaa”, Jori toteaa. Asiakasvirta on kuitenkin kaikesta päätellen tasaista ja se pitää tiimiyrittäjät kiireisinä myös lyhyen talvilomaviikon ajan. ”Positiivista tässä on kyllä ehdottomasti se, ettei ole päässyt juurtumaan arkeen, kun toiminta on sen verran eläväistä”, Juuso naurahtaa.

Iloinen asenne huokuukin vahvasti tiimiyrittäjistä ja heiltä tiedusteltaessa, mikä on ollut selkeästi parasta kahvilayrittäjänä toimimisessa kuuluu vastaus, että vapaus. ”Kyllä se on se vapaus ehdottomasti joo, kahvilan pyörittäminen on kuitenkin omaa liiketoimintaa, eikä siitä tarvitse vastata kenellekään muulle. Se tuo mukanaan sellaisen tietynlaisen rentouden”, Juuso sanoo. ”Toisaalta se tuo mukanaan myös stressiä, kun työstä ja sen tuloksista pitää kantaa itse täysi vastuu”, Tanja lisää. Kysyttäessä työstä yleensä, ryhmä kertoo sen olevan erityisen mukavaa. ”Sopivan kokoinen paikka ja miellyttävä miljöö, sekä todella mukavat asiakkaat. Eihän tästä asiakaspalvelutyöstä voi olla pitämättä”, Juuso toteaa.

Työtä tehdessä kolmikko on joutunut myös opettelemaan uusia taitoja. Jyväskylän ammattiopistosta leipuri-kondiittoriksi valmistunut Tanja on opettanut myös Jorille ja Juusolle leipomisen saloja, ja miehet ovatkin päässeet näyttämään taitojaan jo useaan eri otteeseen. Vastaleivottu ja tuore pulla kuuluukin Vanhan kunnon kahvilan erikoisuuksiin ja vahvuuksiin. Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti ja reseptejä hiotaan kokoajan. Kahvilaan tultaessa voikin olla aina varma siitä, että leipomotuotteet ovat itse käsin paikan päällä tehtyjä. Kahvissakin halutaan panostaa laatuun ja paikallisuuteen, sillä kahvit tulevat paikalliselta Papu-paahtimolta. Tämä on ollut Tanjan mukaan selkeä ja haluttu linjanveto, sillä mausta sekä laadusta ei haluta Vanhassa kunnon kahvilassa missään nimessä tinkiä.

Ensi viikon laskiaistiistaille kahvila on järjestänyt pientä erikoisuutta kaikkien alueella liikkuvien riemuksi. Perhepuiston grillikatoksessa on tarjolla makkaraa ja tikkupullia edulliseen hintaan mäenlaskusta väsyneiden nälkää hellittämään. Makkaratikut ovat kuuleman mukaan jo teroitettuna valmiiksi ja tiimiyrittäjät odottavatkin innolla hyviä ulkoilukelejä. Kahvilan vierestä kun vielä löytyy keskustan paras pulkkamäki, on kattaus mukavan laskiaistiistain viettoon valmis.

Vanha kunnon kahvila – aukioloajat talvilomaviikolla:

27.2.-5.3

Ma – La 10 – 16

https://www.vanhakunnonkahvila.com

https://www.facebook.com/vanhakunnonkahvila/?fref=ts